volg equivox op


PERSOONLIJKE TOEGANG

NEWS ALLE ACTUALITEIT VAN EQUIVOX.BE

21.04.2019

Insecten die je paard lastig vallen

news

Zoals bekend, komen teken vooral voor in hoog gras. Ze hebben een voorkeur voor plekken van het lichaam met weinig beharing en een dunne huid, zoals de benen en het hoofd. Net zoals bij mensen kunnen de ziekte van Lyme en de wat zeldzamere FSME ook bij paarden als gevolg van een tekenbeet voorkomen. Daarom moet je het paard elke keer dat die in de weide is geweest grondig onderzoeken op teken en zo snel mogelijk met een tekentang verwijderen. Een vaccinatie kan het paard preventief beschermen tegen de ziekte van Lyme en wordt vooral in gebieden met een hoog tekenrisico aanbevolen.

Bijzonder lastig voor onze paarden zijn de kriebelmuggen, die meestal overdag in de buurt van water of bos in zwermen voorkomen. Ze hebben een voorkeur voor vochtig-warm weer. In tegenstelling tot andere insecten steken ze niet, maar bijten ze. Hierbij geven ze niet alleen bloedstollend speeksel af, maar ook histamine, wat allergische reacties kan veroorzaken. De beet van een kriebelmug kan niet alleen een ontsteking of zwelling tot gevolg hebben, maar kan ook leiden tot een uitbraak van het alom gevreesde zomereczeem. Een eczeemdeken biedt paarden die hier last van hebben een optimale bescherming tegen kriebelmuggen.

Naast kriebelmuggen zijn ook knutten verantwoordelijk voor zomereczeem. Ze zijn overwegend ’s nachts en tijdens de schemering te vinden, bij voorkeur in de buurt van mesthopen en stilstaand water. Naast het hoofd, wat goed te beschermen is met een vliegenmasker, zijn vooral hals, buik en ledematen de sterkst getroffen delen van het lichaam. Deze zijn ook extreem irritant en kunnen de viervoeters door de constante overlast uitputten en stressen. Wanneer deze insecten bijzonder actief zijn kunnen paarden het beste op stal blijven. Een alternatief is een goed beschermend vliegendeken.

Dazen zijn heel opdringerig. Ze laten zich niet makkelijk verjagen. Jaag je ze weg, dan valt hetzelfde diertje vaak nog een keer aan. Heel vaak zijn ze aan te treffen in de buurt van paardenweiden en aan bosranden. Tijdens de beet kerven ze met hun kaken in de huid en voeden ze zich op die manier met bloed. Daarbij kunnen ze niet alleen ziektes overdragen: de wondjes die ze achterlaten trekken ook weer andere insecten aan, wat het risico van een secundaire infectie aanzienlijk vergroot. Een danzenval, die in de buurt van de paardenweide wordt opgesteld, kan erbij helpen om de Vanzodra het warmer wordt tot de herfst zwermen de horzels door de lucht. De vrouwtjes leggen honderden eitjes op de huid van het paard; bv. in de buurt van de mond of op de voorbenen. Doordat het paard eraan gaat likken of krabben raken de larven in de mond van het paard, waarna ze zich vastzuigen aan het maagslijmvlies. Daar groeien ze door tot een grootte van 2 cm, waarna ze vervolgens via de uitwerpselen worden uitgescheiden. In de grond verpoppen ze zich en groeien ze na enkele weken uit tot volwassen vliegen. In ernstige gevallen kunnen paardenhorzels de spijsvertering verstoren en deels verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van maagzweren en koliek. Daarom moeten de geelgekleurde eitjes grondig uit de paardenvacht worden verwijderd, bijvoorbeeld met een horzelmes. Een ontworming aan het einde van de herfst tegen paardenhorzels is aan te raden om de aanwezigheid van dazen drastisch te verminderen.

 

Bron https://www.kramer.be/Blog/5-insecten-leven-paard-zuur-maken

Share |