volg equivox op


PERSOONLIJKE TOEGANG

NEWS ALLE ACTUALITEIT VAN EQUIVOX.BE

02.06.2018

Equifans : interviews van 3 top grooms

news

ACHTER ELKE GROTE RUITER OF AMAZONE? EEN STERKE GROOM! INTERVIEWS MET SYLVAIN BENOIT (GRÉGORY WATHELET'S GROOM), HÉLÈNE RAVAT (EDOUARD SIMONET'S GROOM) EN PIERRE ARNOULD (KARIN BOULANGER'S HELPER)

Ze zeggen altijd: 'Achter elke man staat een sterke vrouw'. Wel, dat is in de paardensport niet anders. Achter elke grote ruiter of amazone staat een sterke groom. Een groom waar je alles aan kan vragen en die dat gewoon doet. Hij of zij gaat bij wijze van spreken voor hen door het vuur. Daarom willen we graag even enkele grooms in the picture zetten. We interviewden Sylvain Benoit (groom van Grégory - jumping), Hélène Ravat (groom van Edouard – mennen) en Pierre Arnould (helper van Karin - endurance).

Interview met Sylvain Benoit - Grégory Wathelet's groom (jumping)

"We spenderen veel tijd met paarden" 

Sylvain Benoît werkt al vier jaar als groom voor Grégory Wathetelet, maar heeft vijftien jaar professionele ervaring. Hij deelde geweldige momenten met de ruiter en zijn paarden, zoals de zilveren medaille op het Europees Kampioenschap van Aken in 2015 ...

Wat is je werk? Wat zijn je belangrijkste taken?

Mijn rol is in de eerste plaats om de gezondheid van paarden, hun fysieke en mentale welzijn te garanderen. Door ervaring en door tijd met hen door te brengen, leer je luisteren en ontdekken wat ze nodig hebben.

Concreet bereid ik de paarden voor voor Grégory op de wedstrijden en thuis, en rijd ik met de vrachtwagen. Over het algemeen zijn wij grooms de eersten die aankomen op de competitie en de laatsten om te vertrekken. We brengen veel tijd door met de paarden.

Zijn er specifieke zaken met betrekking tot uw vak die te maken hebben met de springsport of de stal van Grégory Wathelet?

Ik heb nog nooit gewerkt in andere disciplines, dus dat is moeilijk te zeggen. Grégory is iemand erg rigoureus en goed, ik wil niet voor iemand anders werken! We vertrouwen elkaar en dat is erg belangrijk voor het succes van ons werk.

In de springsport zijn veranderingen van stallen voor de paarden nogal frequent. Hoe beleef je deze momenten?

Het is altijd erg moeilijk, zowel voor de ruiter als voor ons. Je kan wel proberen om je hiervoor af te schermen, maar elk vertrek komt toch hard aan. Desondanks weten we dat het nodig is om het team te runnen.

Heb je reeds gegroomd tijdens kampioenschappen? Is het anders dan een klassieke wedstrijd?

Ik vergezelde Grégory op twee Belgische kampioenschappen en was aanwezig op zijn zilveren medaille op het EK in Aken. Dat was een hele mooie ervaring! Ik had ook de kans om bij de Wereldruiterspelen aanwezig te zijn, maar voor een andere ruiter. Het verschil met andere wedstrijden is dat de inzet groter is, omdat iedereen deze resultaten zal onthouden. Er is dus iets meer mentale druk, maar ik doe hetzelfde als gewoonlijk met de paarden. Het is belangrijk om zich aan de rituelen te houden die het voor de paarden comfortabel maken, vooral met paarden zoals Corée, die erg gevoelig is.

 

Interview Hélène Ravat - groom van Edouard Simonet

Bovenal teamwork

Hélène Ravat is mengroom geworden na een reeks van opleidingen en trainingen in de paardensport. Na vier jaar in Frankrijk te hebben gewerkt, dient ze nu de Belgische Edouard Simonet reeds iets meer dan twee jaar.

Wat is je job als groom? Wat is er specifiek aan de mensport?

Ik zorg voor het welzijn van de paarden, thuis en op wedstrijd. Ik voer, ik wandel, ik poets, ik verzorg kleine kwaaltjes ... Door zo intens met de paarden te werken, leren we ze echt te kennen en komen we veel te weten over hun gezondheid en conditie. Wat specifiek is bij het vierspanmennen is dat het werk wordt verviervuldigd! We zijn meestal met meerderen om competities te doen, maar ik blijf de referentiepersoon omdat ik thuis ook met Edouard werk. Afhankelijk van de paarden, moet je soms met twee of drie zijn om ze veilig in de koets in te spannen.

Sommige grooms zitten op de koets tijdens de proeven. Is dit ook jouw taak?

Edouard wordt reeds meerdere jaren vergezeld door dezelfde mensen. Zijn team werkt erg goed en zijn filosofie is dat iedereen zijn rol behoudt. We zijn meestal twee die afwisselend meerijden voor de behendigheidsproef en de dressuur. Vorig jaar heb ik tweemaal op de marathon mogen meemaken om het systeem van Edouard te leren kennen en hem te kunnen begeleiden wanneer nodig, maar dit is niet mijn grootste rol.

Ben je ooit naar de Wereldruiterspelen geweest? Wat denk je over het perspectief van Tryon?

Ik was er reeds bij in 2014 tijdens de Wereldruiterspelen in Caen, maar daar voelde ik me een beetje thuis omdat ik Frans ben. Ik zie Tryon als iets groters omdat het in de Verenigde Staten ligt en er meer logistiek voor nodig is. Al het materiaal vertrekt bijvoorbeeld van tevoren en in tegenstelling tot een wedstrijd die op een uur van huis plaatsvindt, kunnen we het ons echt niet veroorloven om iets te vergeten! Zelfs als we proberen alles hetzelfde te doen voor de paarden, is er duidelijk meer druk maar het is een mooie ervaring, een opwindend vooruitzicht en een fantastische droom.

 

 

Interview Pierre Arnould – Helper van Karin Boulanger (Endurance)

"In de race is wederzijdse hulp vereist"

In tegenstelling tot haar collega's in andere disciplines, werkt Karin Boulanger dagelijks zonder de hulp van een groom. Endurance bevindt zich in België in feite nog steeds in een nogal onprofessionele omgeving in België, en de ruiter zorgt zelf voor zijn of haar rijdieren. "Om 160 km te voltooien met een paard, moet je je paard door en door kennen en een goede verstandhouding hebben," legt ze uit. In de race wordt de ruiter wel geholpen door een of meer vrienden voor de bevoorrading, evenals door de nationale coach Pierre Arnould die ons meer achter de schermen raad geeft.

Hoeveel grooms zijn aanwezig in de endurancerace?

FEI laat maximaal vijf personen toe om aanweezig te zijn aan de veterinaire controle die plaatsvindt tussen elke lus, maar gemiddeld zijn er drie tot vier personen nodig. Er is veel onderlinge hulp tussen de ruiters, dus sommige verzorgers zorgen soms voor meerdere ruiters tegelijkertijd, vooral voor het aanreiken van drinkwater tijdens de race.

Wat zijn de taken van de helpers?

Op de baan zijn er verschillende punten waar je de paarden kunt water geven en opfrissen. Over het algemeen proberen we één persoon het paard te laten natmaken, een ander om het paar water te geven op het stoppunt en een laatste die weer flessen water geeft om het paard net na de pauze af te koelen.

Tussen elke lus en aan het einde van de race, keren de deelnemers terug naar veterinaire controle en hebben de grooms ook nog een belangrijke rol te spelen. Ze helpen het paard eerst nat te maken, zodat zijn hartslag teruggaat naar 64 slagen per minuut en hij de controle kan krijgen, waarbij het metabolisme en de bewegingen worden gecontroleerd. Als het onderzoek slaagt, heeft het koppel 40 minuten rust alvorens opnieuw te vertrekken. De grooms zijn dan aanwezig om het paard te masseren, te voeren, getten met ijs aan te doen, terwijl de ruiter herstelt.

Is endurance tijdens een kampioenschap anders dan in de gewone competitie?

In tegenstelling tot internationale wedstrijden die vaak plaatsvinden in een weekend met verschillende competities, heeft elke ruiter maar één paard en één race. Er is meer druk geizen de inzet en er zijn veel regels om te respecteren. Het is bijvoorbeeld noodzakelijk om een toegangsbewijs  te hebben tot elke zone en voor Tryon moest er al tegen midden maart een vaccinatieprogramma zijn.

Foto: Paardenfotograaf

Share |